mida text -a +a     Facebook   Twitter
versión en castellano
LES CANTONADES
Carles Ginès | 02 de maig del 2014

Ara sembla que hi haurà una llei que ens protegirà a partir de segons quines hores respecte a les trucades dels lloros que ens volen vendre determinades coses. Però crec que els migdies no queden coberts; o sigui que mentre fas el dinar, dines, o fas la becaina, podrà trucar qui vulgui. L'altre dia un meu germà em va dir que quan és a casa a aquestes hores, el primer que fa és despenjar el telèfon fix, i el torna a penjar quan marxa després de dinar.

Això, en principi, sembla que arregla el problema, però tampoc. Resulta que jo tinc un número al qual no sé qui ―perquè no despenjo mai― truca des de fa més de mig any a les 9 del vespre, quasi cada dia. Jo no despenjo, però està clar, fa mig any que ho intenta. Bé, com que ja he parlat d'aquest tema altres vegades, ara no voldria que us penséssiu que he agafat una obsessió amb el telèfon com la Teresa Forcades amb les farmacèutiques. Però, carai!, reivindicar un xic de pau tampoc està de més. Pago les factures amb silenci i resignació. Doncs jo exigeixo el mateix: silenci.

Bé, i ara arriba l'altre. Segons el Diccionari de la llengua catalana «cantonada» és «en l’encreuament de dues vies, angle format per dues façanes o parets d’un edifici». Crec que la definició del diccionari és incompleta i s'hi hauria d'afegir: lloc on es col·loquen les persones que et volen fotre un rotllo o vendre alguna cosa.  Abans les cantonades servien de referència o punt de trobada i per a agafar alguna galipàndria a l'hivern. També en l'àmbit popular s'aplicava la frase «aquella fa cantonades» a les dones de vida lleugera.

Els que viviu en pobles us estalvieu algunes molèsties, la del telèfon no, és clar.  Doncs a vila, ara s'ha posat de moda, empaitar-te a les cantonades. Els de la Creu Roja, la Fundació Carreras, els Metges Sense Fronteres i altres organitzacions per l'estil. Quan surto de la plaça de Sant Agustí en direcció a les Casernes, el primer empait es produeix a l'encreuament de Santa Clara amb el pont de les Peixateries; el segon a l'encreuament Santa Clara amb Carrer Nou; el tercer a sota les voltes de la plaça de Catalunya o a Pompeu Fabra; llavors ve la zona de Maragall amb Gran Via, i encara queden els que se situen a la plaça del cigarro, prop de l'hotel Carlemany. Llavors si hom trenca cap a Ultònia i agafa Migdia, se'n situen uns al davant de la Salle, on s'aturen les mares a comprar iogurts per als nens o a la fleca del davant. Jo procuro fer cara de molt emprenyat, però no sempre funciona. I com que ja he après a torejar com el Nardo, el torero d'Olot, els esquivo com puc, però, com que sempre en van dos o tres, juguen amb avantatge. El que és interessant són les diferents maneres de reclamar-te. Avui un m'ha dit: «M'he proposat fer-lo soci de la Creu Roja»… Una noia la setmana passada em va dir: «Avui tinc un problema greu: no se'm para ningú. Suposo que vostè tampoc ho farà.» «No, maca», li vaig dir. També val la pena fixar-se en el temps que demanen perquè els atenguis, que normalment oscil·la entre trenta segons i dos minuts.

Bé, jo ja entenc que aquests xicots o xicotes fan una feina tant o més carregosa que els que pugen per l'escala aprofitant el descuit d'algun veí, i et volen unificar les tarifes d'Endesa amb les del Gas Natural; però punyeta, si fas cada dia, dos cops, el mateix trajecte, la cosa es fa costeruda. Haurien de posar-te una bandereta com la del Domund o el Càncer, així el que t'agafa de nou veuria que ja t'han parat, però com que són d'entitats diferents, potser tampoc seria solució, ja que es donaria el cas que podries anar amb quatre o cinc banderoles diferents. És de mal solucionar. Crec que aquestes entitats, que en principi tenen un fi lloable, haurien de ser més curoses, perquè poden arribar a fastiguejar el personal. Jo els repartiria per la ciutat per a evitar aquestes concentracions. En posaria uns quants a la Devesa, els altres al Sant Ponç, i uns altres a Palau, a tocar del camí ral de Fornells, així la cosa no quedaria tan congestionada.

Exposat aquest tema que em preocupava, ara ja, passats els carnavals, i mentre escolto el batre de la  tramuntana a les persianes, la cadència folla de les seves cordes, i contemplo les aigües de l'Onyar embravides per uns moments, em preparo per a entrar a la Quaresma, aquella època de l'any que, com ja us he explicat algun altre cop, de petit em tenia cohibit. I com que els meus néts em van dir que vindrien a veure la processó del Divendres Sant —l'article m'hi ha fet pensar—, me n'aniré als Quatre Cantons, on no els explicaré la problemàtica de les cantonades, ja s'ho trobaran de grans. Els diré que jo, de petit, havia de ser manaia.

 


Comentaris Afegeix el teu
Joaquim Toca
03-05-2014
1

Vull fer un elogi a les cantonades : Al llarg de la vida he viscut a diverses ciutats europees:a Roma, dos anys; a Strasboug, dos anys i sovint vaig a Barna...Sempre he trobat a faltar el "fer cantonada" ,cosa que a Girona s'ens permet, com també a Sant Mori, on passo les vacances. Les cantonades ens propicien l'amistat, la salutació, el saber que no vius sol, la mínima informació de com estan els conciutadans...
Steiner diu qye Europa s'ha construit gràcies als bars...a Girona podem dir que les cantonades ens fan una ciutat més amigable.
Carles, et segueixo perqué m'agarda el que dius.


Toni Ribó
02-05-2014
2

Ja ja, molt bo Carles. Un cop varen trucar a la meva dona a la feina per demanar una almoina pels nens desvalguts. Quan ella els hi va dir que estava a la feina i que fessin el favor de no trucar més (als telèfons de les empreses també és un no parar), li varen intentar fer xantatge emocional amb un: " a vostè li és igual el que els hi pugi passar a aquests nens?", al que ella, amb gran encert trobo jo, va contestar amb un: "si, m'és igual"
A vegades et fan ser maleducat per poder-te'n desempallegar, però més maleducats són ells amb la seva insistència.
Ja ho diu la dita àrab: "qui no entén una mirada, difícilment entendrà una paraula".
Vinga Carles, salut, i segueix-nos delectant amb les teves cròniques.


miquel
02-05-2014
3

Carles els que viuen a paisos mes seriosos no els hi pasa lo que explicas amb trucadas inoportunas (per el que els hi pugui caure (l'empresa responsable) i en el carrer han d'anunciarse visiblement amb cartells per l'organitzacio que trevallen. Pero noi a la que aterrem altre cop por la "piel de toro" comenca el asedi cuan te pares al primer semafor i amb lo que molt be explicas....paciencia ....


DOLORS BOSCH AGUSTÍ
02-05-2014
4

I si; segur que podriem manifestar quantitats d'històries reals que ens incordinen cadascú de nosaltres com les que tu ens expliques.
El telèfon et truquen a les hores de dinar ( nosaltres també ja no contestem) wodafon, Endesa, que si ...Els hem dit més de 10 vegades que facin el favor de taxar-nos de la llista, i que facin el favor de coordinar-se entre ells, per no tornar a haver de repetir que no ens interessen els serveis que pel que descobrin són més incordiants que serveis.



Escriu el teu comentari

El teu comentari quedarà publicat en breu. Si considerem que que no és oportú, ens reservem el dret d'eliminar-lo.


carles ginès - fotografia i literatura - contacte

© El contingut d'aquesta web no pot ser copiat ni reproduït sense el permís explícit de l'autor per escrit.