mida text -a +a     Facebook   Twitter
versión en castellano
LES MEVES CONVERSES AMB EL GENERAL
CARLES GINÈS | 14 de juliol del 2016

Parlo del general de la plaça. De la meva plaça. És allà des del 1894. Jo de fa 13 anys. Però ens entenem bé i coincidim en bastants coses. No li he comentat mai que alguns diuen que no és l’Álvarez de Castro sinó el general Palafox. Només faltaria que una fotesa sense importància engegués a dida la nostra arrelada amistat.

Parlem de quasi tot, però evitem parlar de política per si de cas. Li vaig explicar un dia que, encara que jo sigui un nouvingut, coneixia la seva plaça de feia bastants anys. No vaig néixer al Barri Vell, sinó al carrer de Juli Garreta (el gran compositor), més al sud de la ciutat i a prop d’on era l’estació de França d’aquell temps. Venia poc al centre, que per a mi quedava molt lluny, i anava a l’escola dels germans del «baberu», ubicada també en aquella zona de la ciutat. De petit al cinema solien portar-me al Modern i més tard al de la Salle, i a teatre al Centre Cultural al carrer de la Força. També li vaig dir que en la dècada dels 60, quan festejava, solia venir a la plaça els caps de setmana als cinemes, i que per això en dèiem la plaça dels cines, ja que n’hi havia dos: l’Albéniz i el Coliseu. A prop quedaven el Gran Via i un xic més lluny l’Ultònia.

Parlem de l’oferta gastronòmica i em reconeix que l’hostaleria de la plaça ha canviat molt. Jo li aclareixo que veníem a menjar calamars a la romana i prenia una cervesa negra, que en aquella època li vaig agafar afició encara no sé per què. La meva xicota sempre una coca-cola. La Bodega, la Marina, el Brindis, can Lloret i el Boira, quan encara no era un grup i oficiava la senyora Maria, eren tota una referència i tots competien per veure qui feia els calamars millors en aquella plaça que a partir del migdia feia olor d’all i julivert. Locals amb personalitat, amb estil propi. Sembla ara que tot està tallat pel mateix patró amb alguna honrada excepció. Bé, ara a la plaça no es fan calamarsos de llei. L’hostaleria a la plaça ha anat canviant a mesura que ho ha fet la clientela o al revés. No ho sabrem mai. Abans treballaven per a la gent de Girona i ara ho fan per als passavolants, per no utilitzar una altra paraula de moda que no m’agrada gaire.

Em diu que a vegades se sent molt aclaparat per l’excés de gent i dels esdeveniments que setmana sí i setmana també li organitzen als peus del setial. Reconeix que el consistori, amb la nova remodelació de la plaça, li havia plantat la llufa. Li van vendre que reduirien els jardins i donarien preferència al que té als seus peus, amb la idea d’anul·lar barreres arquitectòniques de cara als avis i les àvies. Perquè no es fotessin d’oros, vaja. Doncs ara això no és possible, ja que moltes vegades no hi poden ni passejar, principalment els caps de setmana, que sempre hi ha una història o altra.

Ha mig paït que, durant la setmana, files de gent que desembarquen dels autocars es facin una selfie amb ell, però quan sent parlar francès no pot evitar fer mala cara. Li agrada l’ordre i es posa content quan veu aquelles files de gent alineada seguint el guia del paraigua plegat que mira cap al cel. No marquen el pas, em diu, però porten un ordre. No pot evitar el seu passat.

Com a militar té les seves coses, però de fet és pacífic, i pocs problemes ha portat al consistori. I jo l’he acceptat tal com és. I per això som amics.


Comentaris Afegeix el teu
Helena
18-07-2016
1

Genial papa. Fa molta gràcia. Quan vinguem a Girona el saludarem també!!

CARLES GINÈS respon:
Ja veureu que és un bon element. Gràcies.

josep maria fàbregas
16-07-2016
2

Sempre hi disfruto llegint-te. Ets planer, escrius per a tothom i això té un gran mèrit.
Felicitats

CARLES GINÈS respon:
Gràcies Josep Maria. Ets un bon amic. Una abraçada.

miguel baitg
14-07-2016
3

Només cal citar Can Revolta i la màquina de tren que ven moniatos i castanyes.

CARLES GINÈS respon:
Ja,ja. Tens raó Miquel. Bon estiu.

Toni Ribó
14-07-2016
4

Molt bé Carles, en la teva línia. Fent-nos sentir com si fóssim allà mateix. Salut i lletres!!

CARLES GINÈS respon:
Gràcies Toni per llegir-me.

Carles
14-07-2016
5

proves

CARLES GINÈS respon:


CARLES GINÈS respon:


Escriu el teu comentari

El teu comentari quedarà publicat en breu. Si considerem que que no és oportú, ens reservem el dret d'eliminar-lo.


carles ginès - fotografia i literatura - contacte

© El contingut d'aquesta web no pot ser copiat ni reproduït sense el permís explícit de l'autor per escrit.