mida text -a +a     Facebook   Twitter
versión en castellano
PA AMB TOMATA O ESCUDELLA
CARLES GINÈS | 27 d'octubre del 2016

El diari diu que el «pellofa» d’en Trump va tenir més audiència en el seu debat contra la Clinton que no en va tenir l’arribada de l’home a la Lluna en directe el 20 de juliol de 1969. Per a mi va ser un gran dia, millor que el del discurs del futurible ros tenyit. Aquell dia me’n vaig anar a dormir a les tantes. També llegeixo que el president espanyol continua més quiet que l’apòstol i que els socialistes han perdut l’esma. Fins aquí cap novetat. Continuo passant pàgines de la «manguardia» que deia aquell i vaig cap al suplement «Viure» que d’això es tracta.

I amb un ull al diari i l’altre a les nyàmeres del riu, com qui no s’acaba de refiar, arribo a l’article de la Cristina Jolonch. Tot això després del repas (dinar en francès), ja que aquest tipus de cròniques s’han de llegir després de l’àpat.

Parla d’una votació que el bon amic Josep Sucarrats, de la revista Cuina, ha organitzat a través de la seva web per escollir el plat més representatiu de Catalunya. L’escudella, que no he pogut veure mai gaire, enmig de la meva impotència, s’ha imposat al pa amb tomata (que no tomàquet). Entenc que també incloïa la carn d’olla o, si no, quina gràcia! Crec que la gran divisió s’hauria de fer entre els que són d’escudelles i els que no. En èpoques de carestia, a pagès principalment, sempre hi havia l’olla al costat del foc amb les escudelles, però sense carn d’olla. Conec gent que mataria per poder menjar escudella de galets el 25 de desembre. Jo no he sigut mai d’escudelles i a casa per Nadal, pressionava molt fort les àvies perquè no en fessin. Normalment menjàvem canelons, en comptes de per Sant Esteve. No crec que es pugui comparar un plat amb un que no ho és, i vull afirmar, amb mentalitat de gironí aficionat, que jo hauria votat (amb algun dubte en l’ordre) el fricandó o els canelons, abans que l’escudella. Uns plats més urbanites, ja ho sé. Respecte a si podem considerar plat el pa amb tomata, crec que no. Si fos que si, jo en tindria el rècord Guinness, ja que fa molts anys que en menjo per sopar per no haver de cuinar. Crec que aquesta votació en l’àmbit català és complexa o com a mínim s’hauria de fer per províncies. Per exemple, això dels galets aquí ens va arribar de Barcelona. A Girona sempre s’havia menjat l’escudella amb arròs i fideus gruixuts, i sempre amb pilota.

També he llegit la polèmica que hi ha aquests dies a Barcelona sobre la utilització del nom de la Màfia en alguns restaurants i se m’ha obert la llum. He anat a la meva prestatgeria gastronòmica a buscar un llibre que fa anys em va regalar un bon amic, coneixedor de les meves debilitats: La cocina de la mafia d’en Joe Cipolla. L’he revisat. Hi consten 12 menús complets. Jo ja he triat el meu: «Espagueti greaseball», «Pan de carne siciliano», «Apio al sangue» i «Cannoli capofamiglia».

 


Comentaris Afegeix el teu
pili
04-11-2016
1

molt bé Carles !!, jo també penso igual ......

CARLES GINÈS respon:
Gràcies Pili


Escriu el teu comentari

El teu comentari quedarà publicat en breu. Si considerem que que no és oportú, ens reservem el dret d'eliminar-lo.


carles ginès - fotografia i literatura - contacte

© El contingut d'aquesta web no pot ser copiat ni reproduït sense el permís explícit de l'autor per escrit.