mida text -a +a     Facebook   Twitter
versión en castellano
RETORN AL PASSAT
CARLES GINÈS | 01 de juny del 2021

Torno a agafar una ploma després de molts anys de no fer-ho. He pensat que, encara que més tard hagi de teclejar l’escrit a l’ordinador, serà bo per dos motius: perquè així poso a punt la meva col·lecció de plomes antigues, i perquè a la vegada refaig la meva cal·ligrafia, que no era pas dolenta del tot, però que després de tants anys d’ordinador ha quedat enrere, i per poc que em descuidi, no sabré fer ni la rúbrica. Tampoc haig de firmar lletres de canvi, ja que no es porten. Encara que les lletres que firmava no les havia de pagar jo, eren la meva creu. A fi de mes venia el pare amb un gruix de lletres que feia més d’un pam d’alçada i me’n deixava la meitat. Em passava dues hores estampant el meu autògraf en aquells paperots.

Intento, després d’aquest maleït confinament, retrocedir en el temps com si tornés a començar, com si no hagués passat res del que ha passat, que ha sigut molt. M’haig de posar al dia, ja que vaig una mica despistat en algunes coses: família, amics, passejades, natura. Tornar als vells costums que no m’hauria pensat mai que trobaria a faltar, perquè ja m’havia acostumat a la vida d’eremita. Ja m’anava bé. Això em té preocupat.

I dies passats em vaig destapar. No vaig pas sortir al carrer amb una cervesa a cada mà i cridant, no. Vaig anar a la fageda a passar el dia amb dos amics que em volen bé. Passeig, vermut, dinar, xerrada, més xerrada. Em vaig passejar pel bosc com si fos el primer cop, com si no hi hagués estat mai, vigilant de no estrompassar amb les arrels superficials dels faigs. El bosc se’m va fer gran, massa gran, massa de cop. Vaig pensar en aquells animalons que porten ferits als centres de recuperació, i que quan els tornen a deixar anar a la natura no volen sortir de la gàbia. La verdor de les copes dels arbres, ja amb molta fulla, m’embolcallava per tots quatre costats. Feia més d’un any que no em ficava dintre cap bosc. Llavors vam prendre una copa de xampany del bo, o dues, tot sentint refilar els pinsans. S’hi estava bé. Feia mitja frescor sota aquell gran cobricel. Vaig passar un dia agradable, amical i molt reparador.

I ara, toca tornar al dia a dia, a la monotonia d’on, de mica en mica, intento sortir. A la plaça, per als que han quedat, tot rutlla una mica més. Taules plenes i tertúlies a desdir. Aquesta pandèmia m’ha descobert que la persona humana és molt xerraire per naturalesa.

També torna a la normalitat el telèfon fix, el que només serveix per a emprenyar, el de la propaganda intempestiva. Les diferents companyies es volen posar al dia del temps perdut. Des dels pobrets de les hidroelèctriques i telefòniques, fins als xarlatans que ofereixen gangues. M’acaba de trucar una noia dient-me que ja feia deu anys que tenia el matalàs i que l’havia d’higienitzar. Es veu que volien venir amb una manxa i el volien ensulfatar, no m’ha dit si amb Zotal o amb algun producte més modern. Jo li he dit que el matalàs era nou, que tenia un any, i que encara no tenia polls. I que, si volia espollar el vell, ho tindria malament perquè ja devia ser al molí paperer. Llavors m’ha dit que així res, que jo no necessitava pas els seus serveis. Deulafacibona. Amén.


Comentaris Afegeix el teu
pili
04-06-2021
1

per cert les plumes molt xules!!

CARLES GINÈS respon:
Gràcies, Pili.

Pili
04-06-2021
2

Que bé que has tornat Carles! Bones reflexions que sempre fan pensar ....Una abraçada

CARLES GINÈS respon:
"Que bueno que viniste..."
Moltes gràcies, Pili. Una abraçada.

Imma Triola i Planagumà
02-06-2021
3

Un relat molt maco Carles... amb pinzellades dels passat (que boniques les plomes), un present amarg però amb una porta oberta ja cap a l'enyorada normalitat.
I també aquest punt irònic i divertit que caracteritza els teus escrits. M'has fet riure de la manera que descrius la trucada telefònica de la noia que et volia higienitzar el matalàs. M'ha agradat l'expressió "Deulafacibona".... feia molt de temps que no la sentia dir...
Molta salut i molta tinta a les plomes!!!

Una abraçada!!!


CARLES GINÈS respon:

Hola, Imma,
Gràcies pel teu interès cap als meus escrits. Celebro que t'agradin. Intentaré conservar aquest ironisme tant com "pusqui".
Una abraçada.

Jaume Toldrà Nogué
02-06-2021
4

Bona i plujosa tarda Carles,
A Bianya fa estona que plou a bots i barrals, i a muntanya els moixernons surten esperitats en mig d'una verdor invasiva.
La tornada a la realitat d'abans covit és necessària, encara que no tan senzilla. Ens hem acostumat a la tranquil·la vida d'eremita que, almenys a mi, em costa una mica assumir que l'enclaustrament s'ha acabat.
Més enllà de les caminades per aquestes nostrades muntanyes, la vida d'aquest últim any i mig ha estat un lent caminar entre la incertesa i el desencís.
Espero veure'ns aviat
Salutacions

Jaume

CARLES GINÈS respon:

Jaume: tens tota la raó amb el que expliques i ho firmo totalment. Jo també espero poder tornar a aixecar la copa molt aviat.
Una abraçada.

Mio
02-06-2021
5

Preciós papa com sempre, aquestes reflexions que ens fan estimar les coses senzilles de la vida....

CARLES GINÈS respon:

Gràcies, Mariona. M'agrada que em llegeixis i que t'agradi el que escric. Un petó molt gran.

julian garcia rafanell
02-06-2021
6

Gràcies Carles pel teu escrit que simbolitza un cert retorn a la normalitat. La veritat es que la pandèmia ha estat dura però també ens ha permès valorar altres coses que amb el brugit del día a día teniem arraconades (l'amistat, la lectura i la conversa sensa presses, la pregària, la interiorització, valorar el que tens especialment la salut etc). Desitjo que estiguis be de salut i a veure si ens veiem algun día. Una abraçada. Juli

CARLES GINÈS respon:
Tens raó Juli. Aquesta pandèmia ens ha fet patir, però ens ha demostrat que parar de tant en tant no és dolent.
També espero que ens puguem veure algun dia.
Una abraçada.

miguel-baitg guinart
01-06-2021
7

Trobava a faltar els teus articles
Que com sempre són per re.llegir.los

CARLES GINÈS respon:
Moltes gràcies, Miquel. Una abraçada.

Joaquim Surribas Brillas
01-06-2021
8

Bon tarda Carles,

Amb la maleïda pandèmia tots hem estat un xic fora de lloc, i ara cal recuperar-nos. Així que beneïdes passejades al bosc, arran de mar o treien la llengua per les muntanyes de Deu. I lo dels telèfons deixem-ho córrer, estem indefensos. Un bon article i gens inventat.

Quim

CARLES GINÈS respon:
Tens raó. Moltes gràcies, Joaquim per seguir-me i llegir-me. Una abraçada.

Joan Morales
01-06-2021
9

Amén.

Jo també tinc la meva col·lecció de plomes i tenters, Carles.

I l'Oriol, tot un dramatrug ell, és dels que primer escriu i repsassa els textos amà i després els passa a l'ordinador. Amb bolígraf Pilot, això sí.

Molts records!

CARLES GINÈS respon:
Hola, Joan. Jo ho he tornat a fer així. Crec que el fet d'escriure a mà dona més llibertat i més temps al pensament .
No sabia que fessis col·lecció de plomes.
Abraçada.


CARLES GINÈS respon:

Alfredo Puig Torres
01-06-2021
10

De veritat que els trobava a faltar, els tinc tots arxivats, ara els podré seguir guardant.
Una abraçada.
Alfredo Puig Torres

CARLES GINÈS respon:
Moltes gràcies, Alfred per seguir-me i llegir el poc que dic.
Una abraçada.


Escriu el teu comentari

El teu comentari quedarà publicat en breu. Si considerem que que no és oportú, ens reservem el dret d'eliminar-lo.


carles ginès - fotografia i literatura - contacte

© El contingut d'aquesta web no pot ser copiat ni reproduït sense el permís explícit de l'autor per escrit.