mida text -a +a     Facebook   Twitter
versión en castellano
Recepta comentada del llibre 'El que es menjava a casa'
Peix amb suquet | 29 de setembre del 2010

Ingredients 
per a 6 persones
6 talls de déntol, dorada o pagell
6 tomates madures grosses
1 copeta de conyac o xerès
4 grans d’all
pebre
un ram de julivert
oli d’oliva
sal


Saleu el peix i separeu-lo. Escaldeu les tomates, lleveu-los la pell i les granes i piqueu-les. Poseu-les en un plat de sopa, poseu-hi sal, un pols de pebre i la copa de conyac. Barregeu-ho tot. Per una altra banda, prepareu una picada abundant d’all i julivert.
Agafeu una paella fonda amb un bon raig d’oli i, quan sigui calent, poseu-hi la picada i remeneu-la. Abans no es cremi l’all, aboqueu-hi la salsa de tomata que heu preparat i tot seguit el peix. Quan el peix està al punt, ja es pot servir.

És difícil donar un temps de cocció per a aquest plat. Penseu que és un plat molt ràpid i que el peix tallat aviat és cuit. S’ha de fer a la repetellada. La mare no sala mai la tomata, només el peix.

Temporada: quan hi havia una peça a bon preu.

 

 

Comentaris del autor

En Pla és un gran detractor de la tomata, no la deixa gaire ben parada. Principalment, de la salsa de tomata. En el llibre 'El que hem menjat' diu: «El peix és encara més sensible que la carn als efectes deleteris del tomàquet cuinat projectat en abundància. El peix s'impregna encara més de pressa i més profundament que la carn del tomàquet i queda totalment despersonalitzat.» En canvi, elogia la tomata de la pera crua, amanida amb un raig d'oli i, per descomptat, el pa amb tomata. Jo, seguint la cuina de l'aprofitament, ahir vaig cuinar el 'Peix amb suquet', del meu llibre. Vaig fer la recepta literal, reduïda, això sí, a un sol comensal. Com que es tractava d'aprofitar unes tomates, em vaig passar una mica en la quantitat i vaig haver de donar la raó a en Pla. El peix era un filet de gall o gall de Sant Pere (Zeus faver), que vaig congelar la setmana passada. Hauria quedat millor amb el peix fresc. Al meu parer, el peix, quan a estat congelat, peixeja. 

 

 


Comentaris Afegeix el teu

Escriu el teu comentari

El teu comentari quedarà publicat en breu. Si considerem que que no és oportú, ens reservem el dret d'eliminar-lo.


carles ginès - fotografia i literatura - contacte

© El contingut d'aquesta web no pot ser copiat ni reproduït sense el permís explícit de l'autor per escrit.