mida text -a +a     Facebook   Twitter
versión en castellano
EXTREMADURA UN ALTRE COP
Carles Ginès | 17 d'octubre del 2012

Solc anar un cop l'any a Extremadura, sempre per primavera. Enguany ho he tornat a fer també per la tardor. M'agrada el paisatge extremeny tan erm, tan diferent del nostre. Bona gent. Sempre m'han tractat bé.

Vaig anar-hi amb dos bons amics que es diuen Joan i Pere, que com que n'hi ha a totes les cases, faltava l'ase, que jo ja m'hi poso. Vam anar per Madrid per allò que se'n fa més via. La veritat és que a mi personalment em posa una mica nerviós la força centrípeta de les seves “emes”, i prefereixo, encara que sigui voltant un xic més, no travessar per aquest lloc en què no se m'ha perdut res. I entre naps i nespres, vam arribar al cortijo La Tora negra nit. Mentre sopàvem, vam contactar amb l'Helios, el català expert que ens havia fet el pla per a tots els dies d'estada allà. Aquest cortijo, habilitat com a casa rural, està a Càceres, a la Sierra de San Pedro, tocant a Portugal. Hi arribes ficant-te per un camí que mena devesa endins, entre Salorino i San Vicente de Alcántara, on només patrullen cérvols i llebres. Allà no has pas d'esperar la nit per a estar tranquil, de dia no hi corre ni una ànima. 

L'últim dia, quan escric aquestes ratlles, els de La Tora estan desbocats. Avui tenen un casament de dues-centes persones en una nau que tenen habilitada per a aquesta finalitat. M'explica l'Antonio, el fill de la casa, que a tots els pobles dels voltants ja no es poden celebrar casaments així grans, i que van començar provant-ho l'any passat i els va anar bé. Mentre entren els nuvis en un carro tirat per un cavall, li desitjo sort, que ja la necessitarà.

Però no he pas vingut a aquest racó de món de l'encara entera pell de toro per a fer reportatges socials, com podeu entendre fàcilment els que em coneixeu. He vingut a fer fotos a espècies d'ocells que encara no són freqüents a casa, l'àguila cuabarrada bàsicament. També he pogut fotografiar els cérvols que ja no bramaven, el voltor comú, el voltor negre, el milà reial, i d'altres ocells petits com la mallerenga cuallarga, la mallerenga emplomallada, el pica-soques i el mastegatatxes. I quan em trobava sol dalt aquell penyal esperant la cuabarrada, vaig tenir moltes hores per a pensar i contemplar la immensa devesa a baix a la plana. I vaig arribar a la conclusió que aquests moments de tranquil·litat, de solitud, de no cobertura, de no ordinador i de no diaris, haurien de ser obligatoris de tant en tant.

A la Tora, tracte agradable i familiar per part de l'Antonio i la seva dona, i del fill, Antonio també. Cuina senzilla i bona: diferents sopes i porc ibèric de totes les maneres possibles. Natilles, flams i la serradura, unes postres portugueses fetes amb nata, llet condensada i pols de canyella, una mica massa potent per al meu gust. L'Helios —a qui no coneixia però que és amic d'amics— és persona seriosa, servicial i de bon entendre's, com també en José, l'altre company amb qui té muntat el tinglado.

Tornem per València per canviar una mica d'aires i per fer-nos-ho venir bé per a parar a Cal Faiges d'Amposta. Piquem unes ortigues de mar i uns calamarsons, i mengem un arrosset de sépia, carxofes i bolets. Per postres, el menjar blanc, que podria ser menys atapeït. Tot això acompanyat d'un blanc del Priorat, Coma Alta 2008, a base de garnatxa blanc i viognier que estava prou bé.


Comentaris Afegeix el teu
Helena
19-10-2012
1

Doncs a veure si un dia hi podem anar tots junts!


Imma
19-10-2012
2

Quin aprofitament tan intens de la vida! Et felicito, ets tot un mestre!!!!Joaquim de Toca
19-10-2012
3

Carles : M'agrada la teva web, he disfrutat amb les teves fotos (avui he anat a la Devesa, als marges del Ter a fotografiar ocells (he d'aprendre els seus noms)...i he compartit alguna de les teves reflexions (ja saps que soc del grup que pugem als Angels¡¡¡).
Que et sigui lleu l'entrebencada.
Joaquim


Joan Morales
19-10-2012
4

Això és saber treure suc del que un fa. Passejant, menjant, fotografiant, parlant amb la gent,.. i escrivint un bon resum per a admiració i enveja (sana) dels amics.

DOLORS BOSCH AGUSTÍ
19-10-2012
5

Carles sempre s'aprenent cinquanta mil afers diferents seguint la teva existència polièdrica. Ara ja m'has fet conèixer diferents mallerengues, que no coneixia, a part del paisatge extremeny. Gràcies

Josep Mateu
19-10-2012
6

Jo també crec que s'hauria d'imposar per llei en lloc de tantes "parides"

Lluis Bataller
19-10-2012
7

Em fas enveja sana Carles.... frelicitats i per molts anys...

Mª Angels
19-10-2012
8

Estic molt d'acord amb el que dius de que hauria de ser obligatòria una estona de solitut i tranquilitat de tant en tant. Així potser tots tindriem les idees més clares!


Escriu el teu comentari

El teu comentari quedarà publicat en breu. Si considerem que que no és oportú, ens reservem el dret d'eliminar-lo.


carles ginès - fotografia i literatura - contacte

© El contingut d'aquesta web no pot ser copiat ni reproduït sense el permís explícit de l'autor per escrit.