mida text -a +a     Facebook   Twitter
versión en castellano
TRES DIES ALS SECANS DEL BELLMUNT
CARLES GINÈS | 28 de maig del 2016

Vaig anar a Montgai per fotografiar ocells. Sis del matí davant del Centre Social de la plaça que va ser el nostre punt de trobada diari. Em van recollir i a punta de clar ja era a lloc. Quan vam arribar, el sisó «Sisquet» ja hi era, i en el moment d’entrar al hide van sortir volant dues femelles. La fita més important del meu viatge era fotografiar sisons. Aquell sisó era un assidu des de feia quatre anys, i com que l’amo del camp on érem es diu Francisco, al sisó li diuen Sisquet.

Dintre el hide vaig preparar tots els instruments amb l’ajuda d’una petita lot per a deixar l’equip a punt de solfa per a quan hi hagués més llum. En Sisquet ja era davant meu tirant el cap endarrere, cantant i defensant el seu territori. Primer el cel era cobert i més tard va sortir el sol amb potència avivant el roig de les roselles. El dia es va anar posant bé, fotogràficament parlant, i van aparèixer davant meu unes planures immenses de cereals de diferents colors: la civada ja torrada i el blat de color verd. Més tard van venir dues femelles a les quals en Sisquet, don Joan de mena, va començar a perseguir bojament fins que, atabalades, van alçar el vol. Llavors va començar a fer petits saltirons estenent les ales. A dos quarts de deu va acabar la cantarella i els salts. La representació era finita, les fotos fetes i jo ja podia marxar.

A les cinc de la tarda em van portar dalt un roquissar per a fotografiar una parella de mussols. Hi havia dos hides i a l’altre un fotògraf polonès, en Piort. Feia molt vent i el mussol va trigar més d’una hora a sortir. S’havia arrecerat sota una petita roca. I vatua el món dolent que quan més engrescat estava amb el mussol, va arribar una perdiu que es va posar a cantar sobre una roca que dominava tota la vall. La vista d’allà dalt era molt més impressionant que la del matí i sobre els camps de cereal sobrevolaven arpelles i un esparver cendrós. La perdiu va estar més de mitja hora cacarejant, cosa que va comportar que el mussolet es retirés discretament a l’altre costat de rocam en posició vergonyosa. Ara tenia un problema: no sabia a qui fotografiar. Si hagués tingut dues càmeres i dos trípodes, haguera pogut disparar amb les dues mans a l’estil John Wayne. Quan ha marxat la perdiu ha sortit la parella del mussol i han passat una bona estona acaronant-se. Des de dins del hide, sentia en Piort disparant la càmera com un home boig. Darrere meu es congriava una tempesta tremenda i jo no sabia si arribaria fins a mi. Va passar de llarg. Em van venir a buscar i vaig abandonar el lloc tot trepitjant la farigola del camí i respirant la seva olor penetrant i balsàmica.

Dia primer

L’endemà, també a punta de clar, vaig anar a fotografiar el gaig blau. Feia poc que havien arribat als secans. Enguany tot anava endarrerit. Hi havia una parella que començava a fer niu aprofitant el forat d’un picot en un vell ametller. Era vora un camí amb una colla d’ametllers arrenglerats. Feia un lleuger ventet. Els ocells paraven arreu i era complicat fotografiar-los, però alguna cosa vaig aconseguir.

Ja de tarda vaig anar a un abeurador per poder fotografiar pardal xarrec, comú i roquer; tudó, cornella i estornell vulgar entre d’altres.

Dia segon.

També a la plaça a les sis del matí. Estava interessat a fotografiar un altre sisó que no era en Sisquet. Tenia el cantador en un lloc aixecat on es podia fotografiar amb tot el panorama de fons: els camps de cereals amb milers de roselles. Any de quiquiriquics aquest. Entre cant i cant foragitava un altre mascle que intentava entrar als seus dominis. També va sortir un cop a fer callar un torlit que s’estava fent una mica pesat. Esperant els saltirons al final va marxar peonant a tota pastilla cap a la plana de les roselles, i em vaig quedar sense els salts. Ja de tarda vaig anar a fotografiar abellerols, altrament anomenats «astròlits» a la zona de Sant Gregori i Canet d’Adri.

I cap al tard, després d’acomiadar-me d’en Roger i de l’Òscar que em van acompanyar tots aquests dies, vàrem marxar amb el meu company de viatge, el bon amic Joan, i bo i passant pel costat del camp d’en Sisquet, vam deixar endarrere els secans amb els camps de cereals grocs i verds, les provocatives roselles, i els seus camins perfumats de timó.

Dia tercer.


Comentaris Afegeix el teu
Joaquim de Toca
30-05-2016
1

Un plaer admirar els paisatges ,les aus i les teves digresions. Salut ¡

CARLES GINÈS respon:
Gràcies Joaquim. Agraït que em llegeixis.

ARLETTE
28-05-2016
2

Les fotos son molt boniques. Els ocells son molt i molt interessants. Gracies per la feina feta.

CARLES GINÈS respon:
Gràcies a tu Arlette.


Ramon Fortià
28-05-2016
3

Vols dir que no és millor el text que les fotos?

CARLES GINÈS respon:
Aixó va a gust de cadascú Ramon. Es pot triar. Salutacions.


Escriu el teu comentari

El teu comentari quedarà publicat en breu. Si considerem que que no és oportú, ens reservem el dret d'eliminar-lo.


carles ginès - fotografia i literatura - contacte

© El contingut d'aquesta web no pot ser copiat ni reproduït sense el permís explícit de l'autor per escrit.