mida text -a +a     Facebook   Twitter
versión en castellano
Flors i violes i romaní
Carles Ginès | 11 de maig del 2011

He anat a veure l'exposició de flors en els seus 56 anys d'existència. El seu origen ve de l'època de la canastilla. Per als més tendres, us diré que era l'equivalent del servei militar, però per a les noies, inventat per Doña Pilar amb la benedicció del caudillu. Deunidó! Ahir diumenge vaig anar a donar-hi una ullada i vaig haver d'anar-me'n cansat i acalorat. Volia fer un reportatge fotogràfic, amb trípode i tot, comme il faut, i he pensat que avui dilluns a les 10 seria una bona hora: tothom treballarà menys jo. I patapam, al pal.

He començat pel carrer Albareda, on el Casino de Girona, a la seva entrada, ha fet esforços de flaquesa per posar una nota de modernitat a una institució també de l'època de la canastilla. He continuat per Cala Ciutat (l'Ajuntament), engalanada la façana amb una espècie de rasta gegantina. Les escales d'entrada al Teatru Municipal poca cosa necessiten per a fer goig. He continuat per Ciutadans, per la Cambra de la Propietat, on han instal·lat un parterre amb una girafa daurada i un poema. A la Fontana d'Or —aneu amb compte que no sé si això es pot dir perquè ara és CaixaForum, i així ho diuen un parell de cartells esgarrifosos que han plantat amb molta mala llet a l'entrada—, el pati està decorat amb una damisel·la, un florer i un banc. Correcte. Mentrestant, al carrer, el tren d'en Gerió, que va amb l'hora vella, ha parat davant l'edifici emblemàtic i ha dit: “Ara passem per davant de la Fontana d'Or, la sala d'exposicions de Caixa de Girona.” Que fort, quan se n'assabentin. La decoració de les escales del Seminari, bona. El lloc també es decora pràcticament sol, però cada any solen encertar-la.

Llavors he agafat la Força (mai més ben dit). A Isaac el Cec ara resulta que el lloc d'entrada és el de sortida, i quan puges les escales estretes i fatigoses, et diuen que has de tornar a baixar i entrar per la llibreria, que és al carrer de la Força, per a després recórrer tota la casa i anar a petar allà mateix per on volies entrar. O sigui que després de visitar tot el local, arribes als jardins, on, després de torejar dos arbres que es troben al mig del pas, trobes el que buscaves: la plaça de l'Étoile, i tornes a sortir al carrer estret. Tota una aventura pensada per a la gent gran.
 
La casa Lleó Avinay, una mica envitricollada però interessant, amb les seves fonts i miralls. El carrer Cúndaro està decorat amb raspalls de netejar el W.C, de color vermell. Un toc sanitari de color sobre les velles pedres, i en l'últim tram de les escales de la Pera hi ha talls de fusta amb unes flors vermelles de tant en tant. La decoració floral de l'església de Sant Martí, de blanc puríssim, és correcta, però potser massa monocolor.

Quan he arribat dalt la plaça de la catedral, no he pogut entrar al claustre, sense pagar, és clar, i havia d'anar a buscar l'entrada pel passeig arqueològic. De fet, això ha passat sempre. A les escales de la catedral, enmig d'una catifa verda immensa, hi han estavellat un piano, per a emprenyament suprem de pianistes, fins que llegeixen la poesia, Rèquiem, que suposo que justifica la xafada. De baixada no he tingut nassos de fer cua a l'esglesiola de Sant Lluc per a veure que han muntat els “manaies”, que no els cal tampoc gaire decoració perquè el lloc els faci goig, i he baixat cap a la plaça de Sant Feliu. Les escalinates estan decorades amb una espècie de pop multicolor de tentacles gegantins. Llavors, a dos quarts de dotze, fustigat per col·legis, cadires de rodes, els grups de les senyores que vénen cada any, i els autocars de totes les nacionalitats hagudes i per haver, he travessat el pont de ferro rovellat, i conscient que tenia un mal dia, i que les morenes em començaven a fer la punyeta, he tornat a casa per Canalejas.

M'he saltat els clàssics: claustre de la catedral, banys àrabs, passeig arqueològic, jardins de la Francesa, on suposo que hi deu haver les flors, però he visitat l'exposició del disseny, la poesia, els colors, l'absència d'olors i la crisi, perquè em sembla que aquí també es nota. I tot albirant el riu des de casa, observo la Casa Masó, restaurada de nou, de color blanc feridor, amb les finestres blau Cadaqués, i les persianes de merda d'oca. No sé si aquest blanc punyent és a la carta de colors de les façanes del riu, però no recordo que hi fos quan vàrem triar el nostre color. Serà cosa que la subvenció no ve d'allà mateix i els gustos canvien. I llavors he pensat que no lligava, i m'ha vingut al pensament el poble mariner de l'Alt Empordà, però sense onades és clar. L'Onyar no dóna per a tant.


Comentaris Afegeix el teu
IMMA TRIOLA I PLANAGUMÀ
11-05-2011
1

Quines fotos més acurades i quina descripció més bonica!!!
M´han entrat ganes d´anar-hi a passejar, tot i que sense sortir de casa ja és com si hagués fet tot el recorregut......

Salutacions!



Joan Buixareu
11-05-2011
2

No pot s parar gaire quiet i sempre amb la teva afinada descripció i il•lustració.
Estan a Pedro Muñoz una abraçada.
Joan


Núria Vilagran
11-05-2011
3

Quina raó tens Carles amb lo de la Fontana d'Or! Només he llegit un article d'en Joan Ribas a la contraportada del Punt de diumenge que s'en feia ressó per el canvi de nom. Una pena

tere marsà
11-05-2011
4

Fantàstic!
Quan estigui jubilada, espero gaudir de la vida com tu.
Un petó

Julián Romero
11-05-2011
5

Carlos: Qué buenas fotos!! Nos has hecho recordar cuando estuvimos en Girona para la boda de Mariona y Hugo y vimos el espléndido colorido del festival de las flores. Un abrazo.

Laura
11-05-2011
6

M'ha encantat el final, les onades.

marietta cistellera
11-05-2011
7

Carles, en aquesta descripció del teu recorregut de flors, violes i pianos trencats... dic jo, que si en lloc de flors regalessin tastets de bon menjar i bon beure fora diferent la visió oi?
Una forta abraçada!

Josep Bataller Vila
11-05-2011
8

Bona descripció perquè ja ho sé tot això. Com vols tenir el trípode quiet amb tanta gent que es belluga pertot arreu? Nosaltres encara estem pensant si hi hem d'anar o no.
A la Catedral ja fa molt temps que no hi entrem, des que fan pagar entrada exactament. Amb els "Te Deum", "Salve Regina" i "Tantum ergo"que hi he cantat ara haig de pagar per entrar-hi? M'haurien de donar una entrada vitalícia.
Vinga, continua escrivint i fent fotos, que ens agrada llegir-ho i veure-ho.


Escriu el teu comentari

El teu comentari quedarà publicat en breu. Si considerem que que no és oportú, ens reservem el dret d'eliminar-lo.


carles ginès - fotografia i literatura - contacte

© El contingut d'aquesta web no pot ser copiat ni reproduït sense el permís explícit de l'autor per escrit.