mida text -a +a     Facebook   Twitter
versión en castellano
MISCEL·LÀNIA
CARLES GINÈS | 07 de desembre del 2021

  La Devesa

Un lloc on els diferents ajuntaments, fa anys i panys, discuteixen els usos que li han de donar. Quan passejo per sota els arbres gegantins, a la tardor, ho tinc clar: no s’hi ha de fer res. Deixar que caiguin les fulles quan n’és temps, i més tard recollir-les. Tampoc de seguida, com fan en el Passeig Central, ja que llavors no podem gaudir de la gran catifa daurada que es crea. Crec que la nostra Devesa és més bonica quan les fulles ja han caigut, ja que els arbres són molt alts, i és difícil veure el cobricel daurat sense agafar torticoli. Personalment, m’agraden més els passejos laterals, menys humanitzats.

 

Un món difícil de viure-hi

Abans quan era jove, a la tornada, després de l’estiu, solien petar els estris casolans: nevera, rentadora, televisor, forn... Ara que ja no torno, perquè no surto, els artefactes fan figa igual. Primer va ser el mòbil, per culpa de la bateria, que a més no es pot canviar. Mòbil nou. Més tard la resintonització dels canals de la televisió per segon cop enguany, ja que els de TV3, pel que es veu, no acaben de trobar el seu lloc dintre la simfonia de freqüències. Llavors l’ordinador, que el cuidava com una nina i ha anat als ferros vells. Resulta que la casa Adobe m’ha deixat de donar servei dels programes de fotografia, perquè el Windows 7 ha passat de moda. D’un dia per l’altre vaig perdre tota la informació i no podia visibilitzar cap de les vuitanta mil fotografies que hi tinc. Resultat: ordinador nou equipat amb Windows 10, que en el moment d’arrancar-lo ja em preguntava si volia passar-me al Windows 11. Això no es pot resistir. Un, que no busca embolics, que vol viure tranquil i gastant poc, no et deixen. Això em fa de mal pair i em vénen ganes d’anar a fer llenya a Alaska.

 

L’ajuntament

El consistori ha retirat les banderoles situades en els encreuaments d’alguns carrers de la ciutat i que donaven l’hora i la temperatura. Diuen que els patrocinadors ja no paguen res i que la majoria ja no assenyalaven ni quarts ni hores. Que havien quedat obsolets. Hi ha hagut rebombori en l’àmbit de xarxes socials. Un dia va passar un camió, i sense encomanar-se a ni a Déu ni al dimoni, els va arrencar i se’ls va emportar cap als ferros vells.

A la pregunta d’alguns ciutadans i ciutadanes de per què no s’arreglaven, van al·legar que l’hora, avui dia, la gent ja la sap pels mòbils. S’haurà de tornar al desterrat costum de preguntar l’hora a la persona que passa. No acabo de veure els avis i àvies amb un mòbil a la mà i el taca-taca a l’altra. El tema de saber la temperatura que fa, no s’ha tocat. Deuen pensar que això tampoc interessa, i que poden mirar en Molina la vigília de sortir a passejar. Déu els faci bons.

 

El mes dels àpats

Temo el mes de desembre, i en aquesta època de pandèmia permanent, encara més. Tot és festa, àpats i xerinoles. Tinc feina a triar a qui dic que no i a qui dic que si, ja que no puc estar tot el mes de celebracions. I, per postres, a final d’any analítica. Si em deixés portar, la SS hauria de retocar els marges de la pressió, el colesterol i el sucre com a mínim, per poder passar l’examen. I com que això no es pot solucionar com abans la gent gran quan feia les proves mèdiques per renovar el carnet de conduir, que regalaven un puro, haig de fer bondat.

I, a més, vigilar les reunions de les diferents bombolles pel tema de la covid. Tot convida a quedar-se a casa i reservar-se pels àpats familiars, que és el que s’havia fet sempre.

Espero que sigueu moderats i que després de Reis ens puguem retrobar.


Comentaris Afegeix el teu
Paul Pirot
09-12-2021
1

Merci, Carlès Ginès, pour votre chronique. J'ai beaucoup aimé ce qui concerne l'informatique. Il y a des progrès qui sont des "fakes" et on se sent obligés de suivre et de changer trop souvent d'appareil (téléphone, PC). Bonnes fêtes de fin d'année. Paul (rencontré il y a déjà longtemps en Catalogne avec Miguel PdG)

CARLES GINÈS respon:
Merci beaucoup Paul pour vos commentaires. Je vous souhaite également un joyeux Noël et une bonne année.

Toni Perich.
09-12-2021
2

Hola Carles!!!
El món ens el compliquem cada vegada més en lloc d'intentar fer-lo més fàcil.....
La família que, sempre ha esdevingut molt important, cada vegada ho es més.
Cuida't molt; ara més que mai que ja tenim una certa edat....
Que tinguis molt Bones Festes.
Una abraçada.

CARLES GINÈS respon:
Hola, Toni. Gràcies pels teus agradables comentaris. Si, em cuido tant com puc quan les meves petites xacres em deixen tranquil.
També et desitjo un Bon Nadal per a tu i els teus.
Abraçada.

Toni Solanas Cànovas
08-12-2021
3

Hola Carles, comparteixo el mantenir la Devesa tal com està et puc donar un suport important. Els arquitects Lacaton & Vassal, darrer premi Pritzker de l'arquitectura. A la seva trajectòria hi ha una anècdota memorable: quan els van encarregar la reforma de la plaça Léon Aucoc de Bordeus, la van estudiar i van comunicar a l’ajuntament que només els calia tenir més cura del manteniment.
https://www.ara.cat/cultura/anne-lacaton-jean-philippe-vassal-guanyen-premi-pritzker_1_3903104.html

CARLES GINÈS respon:
Gràcies, Toni. Celebro que siguis de la meva opinió. Una abraçada.

Jordi Balaña Marti
07-12-2021
4

Hola Carles, quant de temps. en el tema de La devesa i l'ajuntament no m'hi fico perquè no visc a Girona, tot i que estío del teu bàndol.
Però en els altre dos temes, no può estar mas d'acori. tens més ras que un sant.
Amb el tema de la informàtica ja tremolo de pensar quant commence a fallar tot, fins i tot, en el nostre cas, la fotografia.
Amb els àpats, sóm de familia curta però tot i així els farem la Sara i jo tant a gust. Una sola bombilla.
Cuida't molt

CARLES GINÈS respon:
Hola, Jordi. Com estàs? Gràcies pels teus comentaris. Bon Nadal.


Escriu el teu comentari

El teu comentari quedarà publicat en breu. Si considerem que que no és oportú, ens reservem el dret d'eliminar-lo.


carles ginès - fotografia i literatura - contacte

© El contingut d'aquesta web no pot ser copiat ni reproduït sense el permís explícit de l'autor per escrit.